Sammis dröm: Ja till ISAK – och OS-guld

Last Updated on 2021-05-25 by WebMaster

Sammi van Vliet, 14, från Falun är snabbast i landet i sin åldersgrupp. Målet är OS-guld 2026.
– Väldigt svårt att uppnå det målet med situationen som är på Lugnet nu, säger Sammi som verkligen hoppas att kommunen säger ja till ISAK-förslaget.

Sammi van Vliet är en av Dala Active Skaters många talangfulla skridskoåkare. Han är etta i Sverige, trea i Norden och nia i Europa i sin åldersgrupp och var fyra hundradelar från att sätta svenskt rekord på 500 meter i fjol.

Sammi som tränar stenhårt är snabbare än vad Nils van der Poel var i samma ålder. Men till skillnad från VM-guldhjälten har inte Sammi någon hall att träna hastighetsåkning i.

Nils van der Poel lade grunden till sin succékarriär i bandyhallen i Trollhättan, Sammi tränar under vintern utomhus på bandybanan på Lugnet i ofta svåra förhållanden. Om det är kallt nog spolas det naturis på friidrottsbanan, men säsongen är kort.

– Om ISAK-förslaget skulle bli verklighet skulle det hjälpa otroligt mycket. Man skulle kunna träna och tävla på bra is med bra förhållanden under en mycket längre säsong.

– Som det är nu åker vi bort väldigt mycket på läger eftersom det dröjer så länge innan det finns is på bandybanan. Med hall skulle vi kunna ha de lägren hemma i Falun i stället och bjuda in andra och ha tävlingar. Det skulle Lugnet tjäna på också.  

Faktum är att Sammi har en hel del kontakt med Nils van der Poel som ger Falutalangen tips. Goda råd som kanske kan leda fram till drömmarnas mål, en plats överst på pallen i OS i Italien om fem år. Men för det krävs bättre förutsättningar i form av en hall.  

– Det skulle hjälpa mig och alla andra barn och ungdomar jättemycket utan tvekan, och inte bara oss utan även de andra issporterna på Lugnet. Det är otroligt starkt att klubbarna, nio stycken, samarbetar kring det här, säger Sammi.

Förutom OS-guld drömmer han nu alltså om att Kultur- och fritidsnämnden säger ja till ISAK på torsdag den 27 maj.