Last Updated on 2023-05-09 by WebMaster
Vem har inte varit med om slöa (långfärds/hastighets) skridskor och inte kunnat ta ut skären utan att gå i spagat? Det är inte kul….
Detta kan du undvika genom att slipa/vässa dina skridskor; det är relativt enkelt. Ibland kan det till och med räcka med att ta ett mindre kantbryne och drar det längsmed skenan för att ta bort grader.
Det som är minst lika viktigt är att dina skenor/skridskor har en bra radie. Nu undrar många säkert, vadå radie?
Skenorna på långfärdsskridskor och hastighetsskridskor skall vara raka längsmed, planslipade med två 90 graders vinklar i tvärsnittet, och ha en längsprofil som en radie. Det betyder att om du håller skenan mot en plan yta, så ser du en glipa som är störst mot bak- och framdelen, om den ligger an mot den plana ytan på mitten av skenan. Se en närbild på den bakre delen av en skena:
Denna radie är väldigt viktig för att kunna åka på rätt sätt, eftersom den gör att skridskon vrider in mot din åkriktning när du skjuter ifrån, även om skridskon pekar lite utåt när du sätter den i isen. Utan denna radie skulle skridskon i all evighet bara fortsätta i samma spår, bort från åkriktningen, vilket betyder att du aldrig kommer upp i någon rimlig fart.
En för stor radie gör att det dröjer väldigt länge innan skridskor vrider in mot åkriktningen, medan en liten radie (tänk hockeyrör) gör att skridskon blir lite instabil och det blir svårt med en bra frånskjut.
Tyvärr stöter man fortfarande på många långfärdsskridskor med alldeles för stor radie (t ex 31 eller 35m, i s f rekommenderade 23m), vilket gör åkningen svår: skridskon vrider inte riktigt in mot åkriktningen, och du har svårt att komma upp i någon njutbar fart. Det blir helt enkelt en onödigt jobbig åkning, medan vi är ute på sjöar för att njuta!
Sedan finns det en del skridskor som genom åren har slipats lite ojämnt, så att kurvan/radien på skridskorna har fått en ny ojämn form; det blir lätt lite som en ”berg och dalbana”, i s f för en profil med en konstant radie. En sådan skridsko blir svårt att åka på. Den beter sig oftast som om den inte har någon radie alls. Du vill (och kan) inte åka på sådana skridskor!
Slutsats: Det är av stor vikt att du kontrollerar dina skridskor, inte bara slipa dem. Du bör med jämna mellanrum, t ex 1 gång per år eller vartannat år, även kontrollera radien på dina skenor. Det är du värt, och det är skridskorna värda!
Med rätt och konstant radie får du en mycket bättre skridskoupplevelse och du kan njuta av skridskoturen i s f att bara blir irriterad på dina skridskor. Och att njuta på isarna är ju hela meningen, eller hur?
Som medlem i Dala Active Skaters får du en möjlighet att kontrollera/justera radien på dina skridskor m h a vår avancerande radieslipmaskin, mot en liten kostnad.
Är du medlem och intresserad i en radieslipning? Anmäl ditt intresse redan nu via ett mejl till: slipgruppen@activeskaters.se
OBS: Ifall du inte är medlem än, kan du blir det nu, snabbt och enkelt, via vårt on-line system.
Klicka här för att blir medlem nu och få en möjlighet till en skönare åkning!