USM 5-6 februari 2022

Last Updated on 2022-02-14 by WebMaster

Storslam för Faluskrinnarna!

Samma helg som Nils van der Poel vann OS-guld på 5000 m skridsko i Peking, arrangerade Dala Active Skaters i samverkan med Svenska skridskoförbundet, USM på skridsko. Tävlingarna ägde rum på Lugnets bandystadion under vädermässigt fina förhållanden med sol från blå himmel, svaga västliga vindar och temperaturer kring nollan.

Fina förhållanden på Lugnet i Falun

Hela 59 anmälningar hade kommit in, varav 21 i USM-klasserna 13-14 och 15-16 år och 35 yngre åkare 7-12 år i en nationell barntävling, i år kallad ”Svens mästerskap”, samt tre veteraner, som tog chansen att åka några extralopp. Nio olika skridskoklubbar var representerade och flest deltagare hade hemmaklubben, Dala Active Skaters med 16 ungdomar.

Ungdoms-SM är ett distansmästerskap där flickor och pojkar 15-16 år tävlar på 500 och 1500 m första dagen och 1000 samt 3000 m andra dagen. De yngre skrinnarna 13-14 år kör tre distanser, 500 och 1500 m på lördag och 1000 m på söndag. USM avslutas med stafetter 3 x 1000 m. ”Svens mästerskap” är en uppmuntringstävling för barn 7-12 år där de yngsta, 7-10 år, kör 500 och 300 m båda dagarna och de äldre, 10-11 år, åker 500 och 300 samt 1000 och 300 m. På bandybanan blir skrinnarovalen 250 m lång och har en kurvradie på 23 respektive 26 m. Åkarna rankas efter sina säsongsbästa tider och lottas i så jämna par som möjligt, allt för att tävlingen ska bli jämn, spännande och flyta på så bra som möjligt.

Glada deltagare i USM 2022 och Svens Mästerskap!

Dala Active Skaters har ännu inga åkare i den äldsta klassen, som tyvärr är lite tunn efter de senaste, milda vintrarna då många klubbar inte har haft tillgång till is. Det är nämligen dåligt med skridskobanor för hastighetsåkning i Sverige. Östermalms IP i Stockholm och Gärdehov i Sundsvall är just nu de enda två fullstora och konstfrysta banorna i Sverige. De flesta klubbar får träna på bandybanor och har svårt att få bra istider i konkurrens med den mycket större bandysporten. Här i Falun har Dala Active träningar på Lugnet på söndag morgon och ute på Hedvallen i Karlsbyheden tre kvällar i veckan. Det finns också finfin skridskois spolad på friidrottsbanorna på Lugnet, men de har fel kurvradie och duger inte att tävla på.

USM-tävlingarna visar att det finns många fina löften, trots att sporten är liten. Anton Eriksson och Tyra Pousette Hjelm från Hagaströms SK, Hugo Klockar och Tindra Jansson Westman från Sundsvalls SK, Lova Nyström Eliasson från IK Wega Göteborg, Josephine Grill från Södermalms IK samt Dala Active Skaters talanger i 13-14 år, Sammi van Vliet, Alice Lundberg och Isak Bengtsson dominerade USM och presterade mycket fina tider.

Anton Eriksson (Hagaström SK) värmer upp inför starten

Hemmaklubbens åkare tog storslam i den yngre klassen och vann 7 guld och 3 silver! I ”Svens mästerskap” slogs massor av personliga rekord, som visar att svensk skridsko har en fin framtid.

Sammi van Vliet, Isak Bengtsson och Alice Lundberg visade att Dala Active Skaters är en framgångsrik skridskoklubb i Sverige. Allt under ledning av tränaren Sven Olsson!

Kan Nils van der Poels framgångar få Sverige att bygga några riktigt fina skridskoarenor eller helst hallar, så kanske fler än Nils kan tävla med Nederländerna och Norge om ädla medaljer i framtida OS och VM.
I samband med van der Poels lopp i Peking gjordes ett break i USM, så att alla ungdomar, föräldrar och ledare kunde följa det historiska loppet.
USM i Falun 2022 blev en riktig idrottsfest med invigningsparad med flaggor, skyltar och nationalsång och en ännu festligare avslutande prisutdelning med medaljer och priser samt tårta till alla deltagare.

Tårta och saft/kaffe till alla efter avslutat USM och Svens Mästerskap!

OBS: Fler bilder på USM och Svens Mästerskap hittar ni här!
(bildspelet uppdaterat 2022-02-14)

Resultatlistor USM 2022

Alla resultat är publicerade och officiella. ”Extra Stafett” uppdaterades 6/2, kl 18.00 och kördes utanför USM.

Resultatlistor Svens Mästerskap

Alla resultat är publicerade.