Mer pengar till issporterna!

Last Updated on 2021-02-25 by WebMaster

Hagströmskas idrottsrektor: ”ISAK känns som en självklar satsning för kommunen”

Det är dags att satsa på issporterna i Falun. Det säger idrottsrektorn Rickard Hedlund på Hagströmska gymnasiet – ett av Sveriges största idrottsgymnasier.

– Faluklubbarnas förslag ISAK känns som en självklarhet, säger han.  

Av Hagströmskas 680 elever kommer cirka 250 från andra delar av landet. Cirka 100 elever utövar ishockey och bandy. 

– Det finns en fantastisk idrottsmiljö i Falun. Men det vi saknar, som känns som en kal fläck, är ismiljön. Där är vi inte tillräckligt attraktiva. Så ISAK känns som en självklar satsning för kommunen. Det är dags att kommunen satsar på issporterna, det är inte likvärdigt annars, säger Rickard Hedlund och fortsätter: 

– Vi har ett av Sveriges största idrottsgymnasier och har många idrotter som vi värnar om, däribland ishockey och bandy. Många blir kvar i Falun som skattebetalare, och med moderna isanläggningar ökar attraktionskraften och fler kommer att stanna i Falun. Bandyn konkurrerar med hallar som i Rättvik och Sandviken och måste ha hall, säger Rickard Hedlund.

Det finns tre alternativ i förvaltningens utredning av isanläggningarna – en utredning som ska vara klar i mars. Kommunpolitikerna har då att ta ställning till ett nollalternativ – där ingets görs, ett minusalternativ – där Halltec försvinner och blir uterink, eller ett utvecklingsalternativ som ligger i linje med klubbarnas gemensamma förslag ISAK. 

ISAK-förslaget innebär i stora drag att att nuvarande ”Halltec”-hallen ersätts med en ny ishall byggs över den befintliga pisten, att det i anslutning till den nya hallen byggs en inomhusdel för curling och att bandydelen byggs in med en hall. 

– Isdelen som det är i dag lämnar mycket mer att önska. Så ISAK känns som en självklar satsning. Falun kan inte gå in i 2021 utan att göra något åt detta. Det känns inte likvärdigt med tanke på satsningarna som gjorts på simhall, konstgräs och skidstadion med MTB-leder exempelvis.

– Ismiljön i Falun har inte prioriterats tidigare, det har lappats och skjutits på framtiden. Och det kan vara naturligt att man betar av saker efterhand, men nu är det definitivt dags, säger Rickard Hedlund. 

—Dela gärna detta inlägg!—

Mer info om förslaget ISAK hittar du HÄR och HÄR!