ISAK stöttas av ikonerna!

Last Updated on 2021-05-07 by WebMaster

Hockeyikonerna Anders Kallur och Tomas Jonsson backar upp klubbarnas förslag ISAK, för fler isytor med tak på Lugnet!

De behöver ingen närmare presentation, men vi tar det ändå lite kort: Kallur har bland annat fyra Stanley Cup-segrar och 47 a-landskamper på meritlistan. Jonsson har två Stanley Cup-segrar, 203 a-landskamper, OS-guld, VM-guld, och SM-guld.

De är båda Falu IF-legendarer och två av Faluns stora idrottsstoltheter.


Nu håller de tummarna för att Falu kommun beslutar sig för att förbättra situationen för issporterna i kommunen i enlighet med ISAK-förslaget som klubbarna tagit fram i ett gemensamt, historiskt samarbete.

– Idén är jättebra. Projektet skulle lyfta hela Lugnet och göra området mer komplett. Det skulle betyda oerhört mycket för issporterna med alla dess barn och ungdomar och för Lugnet i stort, säger Anders Kallur och fortsätter:

– Jag har bott i området kring Lugnet och det var alltid problem att få tillgång till isytor. Konståkningen behövde ju också plats, och även bandyn i ishallen tidigt på säsongen. Och så är det fortfarande.

Han menar att tillgången till is är a och o för att få fram nya talanger och även ha en väl fungerande breddverksamhet. Klimatet gör att säsongen på utomhusisen har blivit kortare och svårt utsatt.

– Här finns ju också en historia med framgångar i hockey och bandy och andra issporter för Falun som man behöver förvalta och ta vidare in i framtiden. Jag har mina barnbarn i Falun också så man hoppas ju att deras generation ska få bra förutsättningar, säger Anders Kallur som numera bor i Vikarbyn.

Tomas Jonsson är inne på samma linje:

– ISAK-projektet är jättebra och precis vad som behövs. Det blir mer is för alla med bra förhållanden. Jag hängde på Kopparvallen under uppväxten när BS spelade bandy där och vann SM-guld så jag har ju följt dom också och självklart behöver bandyn tak. Rättvik har hall, de hade aldrig gått upp i elitserien utan den, säger Jonsson och fortsätter:

– Det är lika viktigt för hockeyn, konståkningen, hastighetsåkarna, curlingen och parasporten som är med på det här, allihop behöver verkligen bättre förutsättningar. Falun som kommun och Lugnet måste hänga med i utvecklingen.

Själv minns han lyfter när ishallen byggdes på 70-talet och hockeyn flyttade upp från Myntgatan till Lugnet.

– Det var som himmelriket. I början fanns det inga omklädningsrum så vi bytte om på Myntgatan och tog oss upp till ishallen, men det gjorde ju inget, det var fantastiskt att komma dit och spela.

Det var där i hallen som Tomas Jonssons karriär accelererade ytterligare. Nu nästan 50 år senare behövs det mer för Faluns issporter. En ny permanent ishall istället för tälthallen, en inbyggd curlingdel och väggar och tak för bandybanan – till en rimlig kostnad som dessutom sparar stora mängder elenergi.

Både Anders Kallur och Tomas Jonsson hoppas att Faluns politiker säger ja!