Barnen vann över tomtarna igen!

Last Updated on 2022-12-23 by WebMaster

”Tomteloppet” på skridsko är årets roligaste tävling för de yngre skrinnarna i Falun. Skridsko– och inlinesklubben Dala Active Skaters ordnar varje år strax före jul sitt traditionella lopp för barn och tomtar. Årets ”Tomtelopp” gick av stapeln den 21/12 på kvällen och ägde rum på Lugnets Bandystadion, där vaktmästarna spolat isen skinande blank.  Temperaturen var strax under nollan och en svag västlig vind hjälpte åkarna på upploppsrakan men motade dem på den andra sidan.

   Tjugo barn och fem tomtar hade anmält sig till tävlingen, men sex barn hade insjuknat och fick lämna återbud. I stället kom några spontanbesökare med barn från Tjeckien och Belarus och frågade om de kunde få vara med. Två extra tomtar dök också upp från skogen. Åkarna körde 80 m och 300 m samt en Tomtestafett. Gammeltomten Julius Kåresson, 376 år gammal, höll i tävlingen och alternerade som starter tillsammans med lilltomten Långskanken, bara 166 år ung.

   Yngst i barnaskaran var Alma Beer 4 år som nu gjorde sitt första tävlingslopp på skridskor och åkte 80 m. Ett år äldre August Höij åkte både 80 och 300 m efter att ha tränat med klubben en gång tidigare. Alma tog lite hjälp av en skridskokälke medan August skrinnade på utan vidare. Snabbast i Tomteloppet var Grund Isak Bengtsson, 16 år, och Alice Lundberg, 15 år, som båda tog medaljer i USM förra vintern och tillhör Sveriges bästa i sina åldersgrupper.

   Tomteloppet är i första hand en propagandatävling för att locka fler barn till skridskosporten. Barnen åker en och en och tävlar bara mot sig själva. Alla hejar på varandra och de äldre stöttar de yngre. Alla vuxna på isen är tomtar och utmanar barnen på Tomtestafett. Den här gången blev det 14 barn som tävlade mot 7 tomtar. För att göra tävlingen så rättvis och spännande som möjligt åker tomtarna i ytterbanan, de äldre barnen åker innerbanan och de minsta barnen åker en liten ovalbana. Tomtarna hade ledningen ända fram till de sista sträckorna, då klubbens äldre barn träder in i handlingen. Då blev de rödklädda och skäggiga tomtarna rejält akterseglade!

   Efter Tomteloppen bjöds alla deltagare på saft, bulle och pepparkaka innan det hela avslutades med prisutdelning. Alla deltagare belönades med en fin guldmedalj i blågult band och en liten julklapp innan gammeltomten Julius Kåresson önskade God Jul och Gott Nytt År!

Tomteloppet 2022 – Resultatlistan