Skridskons dag i Rättvik Arena

Last Updated on 2012-01-21 by WebMaster

Lördagen den 21 jan 2012 kl. 13-17 så kommer Dala Active Skaters medverka i en skridskons dag i Rättvik Arena där vi bla lånar ut hastighetsskridskor.

Dala Active Skaters och IFK Rättvik i samverkan vill puffa för skridsko som motions- och tävlingsidrott.

Skridskoåkning var en stor och framgångsrik verksamhet från 1950-talet t.o.m. 1980-talet både i Rättvik och Falun. EM på skridsko anordnades i Falun 1955 och blev en stor succé med Sigge Ericson som världsmästare. På 1970-talet satte Hasse Börjes från Rättvik nytt världsrekord på 500 m, vann EM- och VM-guld samt OS-silver på 500 m i Sapporo 1972. På 1980-talet var Jan Junell Sveriges bäste allroundåkare och deltog vid OS i Lake Placid 1980 och Sarajevo 1984 med en 14:e plats som bäst. I bandy har Rättvik alltsedan 1910-talet tillhört de bästa i Sverige och spelade SM-final 1938. Idag spelar A-laget i Allsvenskan, liksom Falu BS, och har en bred ungdomsverksamhet. Många elitspelare har fostrats i såväl Rättvik som Falun, bl.a. Einar Tätting och Dan Hjelm i Rättvik och Bempa Ericson och Pajen Jonsson i Falun.

Med konstfrusna bandyplaner i Falun och Rättvik, och inomhushall i det senare fallet, samt naturisar på sjöarna Runn och Siljan har Rättvik och Falun-Borlänge idag landets bästa möjligheter till skridskoåkning vintern igenom oavsett väderlek. Dala Active Skaters och IFK Rättvik hoppas att detta ska locka än fler, inte minst ungdomar, till skridskoåkning eller bandyspel.

Skrinnarmästarna Hasse Börjes och Jan Junell kommer båda att medverka på isen på lördag. Skrinnare från Dala Active Skaters demonstrerar sin sport och hjälper den som vill att prova på liksom bandyspelare och ledare från IFK Rättvik.

Välkomna till en härlig skridskodag!

Inbjudan