Mycket bra resultat för DAS åkare i Västerås!

Last Updated on 2024-02-13 by WebMaster

Winbergs Minne heter skridskoklubben Pollux traditionella skridskotävling i ABB Arena i Västerås, som anordnades 9-10 dec 2023 med 56 deltagare från 10 olika skridskoklubbar i Sverige. Dala Active Skaters ställde upp med 6 ungdomar 10-16 år och en veteran.
Distanserna som det tävlas på är från 300 m till 5 000 m. I bandyhallen ABB Arena får man plats med en 250-metersbana som har en något mindre kurvradie, 23-26 m, jämfört med en fullstor skridskobana på 400 m.
Tyvärr finns det bara några få sådana i Sverige och ingen av internationell klass. Men isen brukar vara fin i Västerås och tiderna riktigt bra, då det är lite värme i hallen.

 Sex duktiga ungdomar från Dala Active Skaters !

Dala Active Skaters unga åkare visade att de har både talang och är bra tränade.
Isak Bengtsson P15-16 var helt överlägsen, faktiskt bättre än seniorerna, och åkte fyra högklassiga lopp samt vann finalen i Tronét Cup  bland alla herrar. Isak satte även personbästa i Sverige på 500, 1500 och 3000m.

Isak vann Tronét Cup överlägset. Hans namn står nu på vandringspokalen!
Priset instiftades vid mitten av 1970-talet och har mängder av svenska landslagsåkare och världstjärnors namn graverade, bland annat olympierna Johan Granath, Tomas Gustafson och Johan Röjler.


Alice Lundberg var bäst i F15-16 och gjorde säsongsbästa tider i sina tre lopp och slutade trea i Tronét Cup bland alla damer. Hon satte även personbästa i Sverige på 500m.
Sebastian Larnefeldt Törnkvist  i P13-14 satte personbästa i Sverige (500,1000 och 1500m) och var mycket nära sina personliga rekord i de fyra lopp han körde, men i den tuffa klassen slutade han på femte plats.
Sara Bengtsson i F13.-14 hade oturen att falla på 500 m men åkte säsongsbästa i sina andra tre lopp och blev tvåa i klassen. På söndag satte hon dock nytt personbästa i Sverige på 500m.
Elis von Wachenfeldt åkte fyra lopp i P11-12 och gjorde personbästa tider i tre av fyra lopp och kom på sjätte plats.
Emilia Bjúrén i F9-10 var ensam flicka i klassen, men hade kommit på tredje plats i pojkklassen. Nya personrekord med många sekunder blev det i alla lopp. Emilias pappa Simon gjorde premiär som skrinnare och visade att även föräldrar kan bli duktiga skrinnare, tävla i veteranklasserna och ha kul tillsammans med andra likasinnade.
Alla resultat går att studera här!

DAS deltagare i Winbergs Minne tävlingen i Västerås 2023 – Elis saknas tyvärr på bilden.

    Nästa tävling är Gärdehovspokalen i Sundsvall innan det är dags för Faluklubbens egna, populära Tomteloppet dan före dopparedan, en mycket trevlig barntävling på Lugnets bandybana!
Text: Sven Olsson (vissa tillägg: webmaster); Bilder Anders Bengtsson/Linda Lundmark