Klubbmästerskap 2022-2023 på bana i växlande väder

Last Updated on 2023-03-08 by WebMaster

Starten går för Isak Bengtsson t.v. och Sammi van Vliet på KM 1000 m för pojkar 15-16 år. Båda grabbarna är svenska ungdomsmästare och tävlar nästa helg internationellt i Heerenveen, Nederländerna. Foto: Sven Olsson

Dala Active Skaters genomförde sitt KM på skridsko söndag 5 mars 2023 på Lugnets isstadion med hela 19 deltagare i fem olika åldersklasser. Alla skrinnare åkte två lopp, de yngsta 7-8 år 300 och 500 m och de äldre 500 och 1000 m.

Vasaloppssöndagen inleddes med vackert vinterväder, ett par minusgrader, svag nordvästlig vind och strålande sol. Lugnets is låg som ett nybonat golv och gav bra förutsättningar för bra tider. Men efter de första distanserna och ett avbrott för korvgrillning, saft, kaffe och bullar ändrades förutsättningarna totalt; gråa moln skymde solen, snöflingor yrde och kraftiga byvindar gjorde det tufft i den östra kurvan och norra rakan. Men alla åkare kämpade väl och gjorde så gott de kunde.

I den yngsta klassen upp till 8 år tävlade tvillingbröderna Ebbe t.v. och Ture Olsson t.h. Foto: Sven Olsson.

I den yngsta klassen upp till 8 år deltog två flickor och fyra pojkar. Emilia Bjurén vann båda sträckorna före lillasyster Mirjam Bjurén, bara 4 år. I pojkklassen var det en hård kamp mellan de tävlingsvana Tim Ishaq Treviranus och tvillingarna Ture och Ebbe Olsson samt bandygrabben Vilgot Jemn. Tim vann 300 m och Ture 500 m, båda på utmärkta tider. I F11-12 var Sara Bengtsson enda startande och åkte bra trots en ömmande hälsena. P11-12 hade tre deltagare och där segrade Sebastian Larnefeldt, Sverigetvåa i klassen, på en fin tid på 500 m men hade problem med snöyra och vind på 1000. Ett år yngre Emil Lundberg och Noah Olsson visade att de är på uppåtgående.

Noah Olsson t.v. och Sara Bengtsson t.h. startar i snöyra och blåst. Foto: Sven Olsson

I F13 var Alice Lundberg, nybliven USM-segrare, ensam startande, men gjorde två stabila lopp. P15-16 hade två deltagare, Sammi van Vliet och Isak Bengtsson, som är etta och tvåa i Sverige, och de delade broderligt på KM-titeln med att vinna varsin distans.

På seniorsidan var det glädjande att se fyra damer göra upp om titlarna. Karin Treviranus vann 500 m och Yvonne Bengtsson 1000 m. I herrklassen vann oldtimern Sven Olsson 500 m och på 1000 m segrade Linus Lundberg i snöyran.

KM-tecknen kommer att utdelas vid klubbens årsmöte under våren!

Text och bild: Sven Olsson