Inlines – Allmänt

Last Updated on 2012-03-03 by WebMaster

Inlines – Allmänt

Begrepp

Rullskridskor är ett samlat begrepp för alla typer av skridskor med hjul på.

Inlines betyder ”i rad” och är rullskridskor där hjulen sitter på en rad.

Quads/side by side är rullskridskor med fyra hjul som är placerade som hjulen på en bil.

Rollerblades hör man ibland fortfarande personer som säger när man pratar om inlines, men detta är helt felaktigt. Rollerblades är ett varumärke, alltså ett företag som tillverkar inlines.

Typer av inlines

Speed

Speedskates är mer utvecklade för tävling och maximal teknik och hastighet. De är hårdare och lägre för att få ut maximal kraft och fart i åkningen. De är oftast uppbyggda i plast eller kolfiber med en överdel i läder. De har även en ganska tunn stoppning.

Något som gäller för alla Speedskates är att de består av separata delar. Sko och skena är alltid separata delar som kan skruvas isär. Ofta kan man köpa paket med kompletta Speedskates men det går också att köpa separata delar och plocka ihop valfri sko, skena och hjul.

Speedskates används mest av de som tränar mer seriöst och kanske tävlar men används mer och mer även av motionärer.

Egentligen är det kanske även så att den som inte är insatt i sporten inte ens vet om vad Speedskates är eller var man kan köpa dem. För den som står i valet men som inte har kunskapen så väljer man kanske Fitness eftersom man tycker det är ett tryggare och kanske bekvämare alternativ. Många tror att man får bättre stabilitet i ett par Fitness, men egentligen är det tvärtom. Visst kan det behövas lite mer styrka i vristen, men sedan är känslan av att åka med ett par Speedskates betydligt mer kontrollerad.

Fördelen med Speedskates är att man kan använda rätt teknik och få ut maximal kraft och hastighet.

Nackdelen är att de oftast inte är lika bekväma till att börja med då de inte har lika mycket stoppning och är hårda. De flesta speedskates är därför formbara med värme och det går även att få dem formgjutna efter din fot.

Fitness

Det som de flesta förknippar med inlines är troligen det man kallar för Fitness inlines. Det är svårt att avgöra exakt var gränsen går mellan Fitness och Speed. Det finns dock några egenskaper man kan ange för ett par Fitness.

– De är ganska höga i vristen för att ge ett högt stöd. De har oftast ett spänne ovanför vristen.

– De är ganska kraftiga med en ordentlig stoppning som ska göra dem bekväma.

Om ni köper ett par inlines i de vanliga sportbutikerna för att åka på gator och cykelvägar så är det troligen ett par Fitness. De flesta använder Fitness för nöjesåkning eller motion, med eller utan stavar.

Fördelen med Fitness är att de känns bekväma och enkla att använda.

En nackdel är att de höga skaften begränsar rörligheten som innebär att du får svårt att använda bra teknik. Justeringsmöjligheterna är också oftast begränsade till skillnad mot Speed. Den mjuka stoppningen gör att du tappar lite kontroll och får inte ut all kraft ur åkningen. Tycker du att måste dra åt så hårt så att du får ont eller blodstoppning för att du ska få kontroll så ska du troligen köpa Speed istället.

Men för motionären eller nöjesåkaren så fungerar Fitness för det mesta.

Freeride

Freeride är precis vad namnet säger. Åk som du vill, hur du vill. Inom begreppet Freeride som utövning så använder man både inlines av typen Freeride och Aggressiv. När det gäller inlines av typen Freeride verkar man dock göra skillnad mot aggressiv och Freeride är väldigt lika Fitness inlines. Skillnaden är att de är lite stabilare och bromsen är oftast bortplockad. Detta för att man ska kunna göra tricks med kontroll och utan att något ska vara i vägen. De används bl.a. för dans/konståkning, slalom, hopp och trick mm.

Aggressiv

Aggressiv inlines är anpassade för att kunna göra stunt eller åka i ramper.

Det som är genomgående är att de är stabila och har ett högt skaft för bra fotledsstöd för att kunna ge full kontroll på hinder och i luften vid trick.

Alla detaljer är gjorda för att tåla rejält med stryk.

 Nordic

Nordic är en variant av inlines med större hjul för att kunna åka på sämre underlag. De påminner ibland mer om rullskidor än om inlines. Det finns lite olika varianter där man på vissa spänner fast sina skor, medan andra har skor som är integrerade i konstruktionen.

Hockey

Hockey inlines används för inlineshockey och streethockey. Påminner ofta om ett par vanliga hockey skridskor med hjul på.