Tävlingsrapport Tallinn marathon 22 maj

Last Updated on 2012-02-24 by WebMaster

Helgen 21-23 maj begav sig 15 åkare från Sverige varav 2 från Dala Active Skaters (Björn Larsson och Stig Bohman) till Tallinn för att tävla. En rolig resa där vi tog en kryssning till Tallinn och under tiden hann umgås och ha trevligt med alla inlines vänner. Vi var åkare från 5 klubbar och med en ålder på 12 till 70 år. Båten lade till i Tallinn vid 10 tiden, sedan rullade man eller tog en taxi till tävlingen. Man körde tävlingen och rullade eller åkte sedan taxi tillbaka till båten som avgick vid 17 tiden igen. Tävlingen kördes på en 2,5km och 4m bred bana runt en park strax utanför Tallinn. Banan var snabb men med en kort brant backe i början och en hel del knixiga kurvor.

I Marathon distansen stod 11 av de svenska åkarna på startlinjen och förutom David Hjalmarsson (föredetta DAS) och Helena Gustafsson stod det flesta i mitten av startkliungan som bestod av totalt 150 åkare. Jag ville avancera i början av loppet då jag fick en känsla av att det var sämre åkare som stod framför mig och lyckades ta mig fram en bit med många av de andra svenskarna i släptåg eller strax framför. Det bildades ganska snart klungor och jag drog en av klungorna de första varven. Både jag och Stig var med i samma klunga. Efter några varv klev jag åt sidan för att vila lite och hamnade ganska långt bak. Vi var 2 klungor som låg ganska nära varandra och efter ett tag hade det blivit en klunga på ca 20 personer. Stig låg med fint i mitten men jag hamnade nästan sist. Försökte ta mig förbi i backen och därefter men svårt att komma om och höll på att orsaka en vurpa då jag hamnade på innern i en skarp kurva. Ungefär mitt i loppet kom vi ikapp en varvad klunga samtidigt som vi för första gången blev varvade av eliten. Ett litet kaos uppstod på banan då ca 60 åkare befann sig på samma ställe, förövrigt enda gången det kändes för trångt på banan. Flera åkare blev dock avträngda av banan men inga allvarligare olyckor vad jag kunde se. Kände dock att jag inte var beredd att riskera ett fall så jag tog det lugnt och släppte min klunga. Stig kom igenom kaoset och hängde kvar i klungan. Jag bestämde mig för att njuta av den underbara banan och körde solo ett tag tills jag kom ikapp den tidigare varvade klungan. De gick alldeles för långsamt så jag drog ifrån i backen och njöt av att få ha hela banan för mig själv och ta ut skären. Efter ett tag kom de ikapp och troligen var det en ny åkare som hade tagit täten för nu gick det fortare. La mig sist i klungan och vilade men var upp och drog ett varv i stöten för att höja tempot. Sista varvet gick jag upp i täten och körde allt jag hade och lyckades hålla alla andra i klungan efter mig över mållinjen. Majoriteten av klungan bestod av åkare som hade ett varv kvar och de beklagade sig lite över att vi kört så hårt sista varvet och sedan lämnade dem till sitt öde för sista varvet 🙂 Kanske inte nöjd med placeringen men en av de roligaste tävlingarna jag åkt hittils. Egentligen helt perfekt när det gäller åkbar njutning under alla 17 varven.
Stig hade kört starkt och lyckats hålla sig kvar i klungan och kom imål ca 1 min före mig, bara att gratulera till ett bra lopp!

Lite bilder hittar ni här : http://www.pildilabor.ee/events/emtrullituur22.05.2011/
Mer bilder hittar ni här: http://helena.norrasverige.se/2011/05/25/tallinnbilder/
En film från tävlingen hittar ni här: http://www.youtube.com/watch?v=kgy3i0TCd1o&feature=youtu.be
En film som tar er ett varv runt banan: http://www.youtube.com/watch?v=KdbU1I2E-54
En film från förra året hittar ni här: http://www.youtube.com/user/resttrest#p/u/19/qp6T36dn-54
En till film från förra året: http://www.youtube.com/watch?v=50QQBtEKIXc&sns=em
Resultat finns under Tävlingsresultat här på DAS hemsida.

//Björn L