Så här tävlar vi på skridsko

Last Updated on 2023-12-06 by WebMaster

Så här tävlar vi på skridsko

När vi i klubben pratar skridskotävlingar så handlar det om 2 olika typer av tävlingsformer.

Långfärd/Marathon och Hastighet/bana/(longtrack)
I Sverige tävlar man även i shorttrack, men idag inte inom Dala Active Skaters.

Långfärd/Marathon

De flesta av medlemmarna i klubben åker långfärdsskridskor på sjöisarna och det går även att tävla i samma form. Oftast är det någon form av motionslopp där det är gemensam start och först i mål vinner.

Distanserna varierar från 10km till 200km och i samma lopp så brukar det gå att välja mellan olika distanser så att man kan åka det man orkar och känner för. Det är ganska vanligt att olika klasser och distanser startar separat och de flesta åker nog mest för motionenen eller nöjet.

Det finns inga regler för vilken typ av skridskor man får använda, men vanligast är dock långfärdsskridskor eller hastighetsskridskor, som man använder på bana (longtrack).

Tävlingarna körs på plogade banor på sjöarna men egentligen så behöver inte dessa tävlingar köras på sjöisar utan man kan egentligen lika gärna köra på en spolad gräsplan.

Exempel på tävlingar är Ornäsrännet, Runnskrinnet och Vikingarännet.

De flesta tävlingarna körs i februari eller i början av mars.

Eftersom det inte finns någon särskild disciplin för denna typ av tävlingar inom skridskoförbundet så används olika begrepp såsom långfärd, skridskolopp, långlopp eller Marathon. Marathon kommer från Nederländerna då det används som ett samlat begrepp på den här typen av tävlingar.

Sedan 2010 körs det även Svenska Mästerskap och då under begreppet Marathon SM och distansen är 50km för både damer och herrar.

Hastighet/bana/(longtrack)

Här åker/tävlar vi på olika banor: 250, 330 eller 400meters rundbana.
Man kör i par (2 åkare på banan samtidigt) på 2 parallella banor. Varje gång åkarna kommer på den ena långsidan på banan så byter de bana för att båda ska köra samma distans. Man kör alltid motsols på en bana.
Man kör även lagtempo där två lag på 3 åkare startar på varsin sida samtidigt.

Tävlingarna körs oftast under 1 eller 2 dagar. Innan tävlingen så lottas åkarna i par mot varandra i samma klass. En på ytterbana och en på innerbana. Distanserna som körs är allt från 80m till 10000m.

Riktlinjer för vad du ska tänka på när du tävlar hittar du på våra Medlemssidor.

I Sverige kan man i princip köra en tävling varje helg.
Inom hastighet så kör man Sprint SM, Allround SM, Junior SM och Veteran SM.
Mer info hittar ni på SweSports (skridskoförbundets) hemsida.

I Sverige finns det enbart utomhusbanor på 400m. Man åker även på bandyplaner eller bandyhallar men där får man dock bara plats med en 250m bana.

Shorttrack

Shorttrack är som namnet säger en tävlingsform på kort bana. Banan är 111,12 meter och oval och får plats i en hockeyrink. 4-6 åkare tävlar samtidigt mot varandra.

Distanserna man tävlar på är 500 till 3000 meter.
Man kör också stafett med 4 åkare i varje lag och då är distansen 5000 meter för herrar och 3000 meter för damer.

Sporten ställer ganska höga krav på säkerhet då flera åkare tävlar i hög hastighet på en liten bana. Dessutom finns oftast en hockeyrink (med skyddsdynor) som tar emot ganska snart vid fall. Risken för att bli träffad av en annans skridsko vid fall är relativt stor och åkarna skyddar sig därför oftast med skärsäkra trikåer, benskydd, knäskydd, halsskydd, handskar och naturligtvis hjälm.

Till skillnad från de andra disciplinerna inom skridsko så böjer man skenorna för att man ska kunna ta kurvorna i hög fart.

Sporten utövas inte inom klubben eller i närområdet. Sporten är dock en av de som växer fortast inom skridskoförbundet tack vare att det finns många hockeyrinkar i Sverige.