Årets skridskosäsong och DAS verksamhetsår tar formellt slut den sista april och den 3e maj startar vi redan igen med inlinesträningar på Lugnet!
DAS erbjuder roliga träningar året om!
Vi fokuserar på gruppen Grön och Blå som bildades under skridskosäsongen. Du behåller dina kompisar! Du får gärna ta med några av dina egna kompisar, så vi blir fler!
Alla är välkomna att prova på! Inlines finns att låna för den som vill prova på!
Som vanligt finns träningarna med i DAS aktivitetskalender. Träningarna är i regel på söndagar kl 10.30 – 12.00 och onsdagar kl 17.30 – 19.00, men vi hoppar över vissa veckor pga andra aktiviteter. Och vi börjar nu på lördag den 3e maj!! — Så kolla alltid kalendern! ! DAS är mycket glad att Simon Bjurén kan vara tränare för våra inlinesträningar!
Välkommen till Lugnet och ha kul på hjulmed DAS kompisar!
Alice Lundberg hade två riktigt bra inspirerande och utvecklande dagar på Bosön den 4-5 april. Alice var inbjuden av förbundet (Swesports) tillsammans med 5 andra lovande ungdomar (Josephine Grill, Beyoncé Andersson, Sebastian Forsmark och Kaspar Norberg). Under helgen fick deltagarna bland annat genomföra screening- och konditionstester samt lyssna på intressanta föreläsningar. Mer info finns på SweSports hemsida.
Supportföreningen Skridskons Vänner beslutade vid sitt styrelsemöte den 24 mars att dela ut fyra stipendium om vardera 3 000 kr till några lovande skrinnarna. DAS är självklart mycket glad att Skridskons Vänner valde att uppmärksamma Alice Lundberg för hennes prestationer under året! (Skridskons Vänner är en stödförening som stödjer skridskosporten i Sverige genom bidrag till aktiva som utmärkt sig).
Vi i ISAK – det gemensamma samarbetet mellan isföreningar i Falu kommun för att få ISytor under tAK – vill uppmärksamma er på det nya förslag som presenterats av kommunens styrande. Förslaget innebär att man vill riva upp det beslut som togs 2021 om att bygga takade ishallar och i stället ersätta dessa med uterinkar.
Det här är något som väcker stor oro inom våra föreningar. Uterinkar kan fungera för spontanidrott och vissa typer av vinteraktiviteter, men de är inte ett långsiktigt hållbart alternativ för organiserad träning och tävlingsverksamhet. Utan takade isytor begränsas våra möjligheter att bedriva verksamhet för barn, ungdomar och vuxna under stora delar av året – både ur ett väderperspektiv och sett till tillgänglighet, säkerhet och utveckling.
Vad ISAK har gjort och gör
Sedan beslutet om ishallar togs 2021 har ISAK:
Samlat föreningarna i ett gemensamt samarbete för att skapa dialog med kommunen och andra aktörer.
Tagit fram lösningar för hur ishallar kan nyttjas gemensamt av olika sporter – hockey, konståkning, bandy, skridsko/hastighetsåkning, curling med flera.
Lyssnat på utövare, ledare och föräldrar – och fört deras behov vidare till kommunens representanter.
Visat på möjligheter att skapa levande, hållbara ismiljöer där alla föreningar och sporter får plats.
Vi har under hela processen haft ett öppet sinne – det viktigaste för oss är att istiderna används och att vi tillsammans gör det bästa av de resurser som finns.
Varför takade isytor är avgörande
Tillgänglighet året runt: Uterinkar är beroende av väder – takade ishallar ger kontinuitet och förutsägbarhet.
Utveckling av sporter: Träning och tävlings/matchverksamhet kräver kvalitet och säkerhet – något som uterinkar inte kan erbjuda.
Mångsidig användning: En isyta kan användas till mycket – en curlingis kan nyttjas för konståkning, en hockeyrink kan hysa både skola och spontanåkning, en bandyplan används också till skridsko/hastighetsåkning.
Vad händer nu?
Just nu lämnas vi med fler frågetecken än svar. Inom politiken ska man snart rösta om att upphäva beslutet från 2021 att lösa klubbarnas problem med väderberoendet. Ett förslag som gör det mycket osannolikt att isföreningarna får en lösning på sitt stora problem.
Vi har ännu inte sett en fullständig konsekvensanalys från kommunen och vi fortsätter ställa frågor och efterfråga tydlighet.
Som en klok kommentar på sociala medier nyligen löd: ”Alla sporter och utövare måste belysas – inte bara föreningarna.” Det är just detta ISAK arbetar för.
Vad kan du göra?
Prata om det: Lyft frågan i din förening, prata med andra föräldrar, tränare och aktiva.
Skriv till kommunen: Som individ har du rätt att uttrycka din åsikt till ansvariga politiker.
Dela fakta: Hjälp oss sprida kunskap om skillnaden mellan takade och icke takade isytor.
Stå enade: Ju fler vi är som visar engagemang, desto starkare röst får vi tillsammans.
Avslutning
Vi återkommer med mer information så snart vi vet hur processen fortskrider. Tills dess – tack för att du engagerar dig. Tillsammans är vi ISAK.